ANBI

ANBI gegevens

Naam instellingVereniging Wereldwinkel Leerdam
RSIN8138.68.981
VestigingsadresFonteinstraat 38, 4141 CH, Leerdam
Telefoonnummer06-10118367 (tijdens de openingstijden winkel)
E-mailAlgemeen: info@wereldwinkelleerdam.nl
Secretariaat: secretaris@wereldwinkelleerdam.nl

Doelstelling

De Vereniging Wereldwinkel Leerdam is een 100% vrijwilligersorganisatie die een bijdrage wil leveren aan de eerlijke handel in de wereld. Ons doel is niet winst maken maar aandacht vragen voor Fair Trade. Fair Trade (eerlijke handel) bevordert de duurzame ontwikkeling in de internationale handel, met name bij de export van arme landen naar rijke Westerse landen.

Fair Trade betekent dat de producenten in de arme landen een eerlijke prijs krijgen voor hun exportproducten. Een prijs die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten, en niet een prijs die wordt bepaald door de verhoudingen op de internationale markt. Hierdoor kunnen de producenten een menswaardig bestaan opbouwen.

Om deze doelstelling te bereiken, bestaat het personeel in de Wereldwinkel Leerdam uitsluitend uit vrijwilligers die zoveel mogelijk Fair Trade producten willen verkopen.

Actueel beleidsplan

Het beleid van de Wereldwinkel Leerdam richt zich op langdurige voortzetting van de volgende activiteiten in Leerdam:
– verkoop en promotie van Fair Trade artikelen.
– aandacht vragen voor Fair Trade d.m.v. voorlichting, acties en campagnes.

Om deze activiteiten op een langdurige basis voort te kunnen zetten, is beleid ontwikkeld op de hieronder genoemde terreinen.

Winkelpand

Om de verkoop van Fair Trade artikelen te maximaliseren, is verkoop vanuit een representatief en ruim winkelpand op een goede locatie noodzakelijk. Met de keuze voor de Fonteinstraat bereikt de wereldwinkel een groot publiek. Tevens geeft de grootte van het pand de mogelijkheid om het assortiment op een aantrekkelijke en gemakkelijk toegankelijke wijze te presenteren.

Jaarlijks wordt bekeken of het pand en de inrichting passen bij de eisen en wensen van de tijd en onze klanten.

Assortiment

Wereldwinkel Leerdam kiest vanwege strenge regelgeving en inrichtingseisen niet voor kort/beperkt houdbare levensmiddelen. Het assortiment bestaat uit cadeau- en gebruiksartikelen. deze artikelen worden uitsluitend ingekocht via gecontroleerde Fair Trade inkoopkanalen. Door het meer geaccepteerd raken van Fair Trade artikelen (ze verschijnen gelukkig ook in de supermarkt maar dan wel goedkoper), is een constante monitoring van het inkoopbeleid noodzakelijk.

Vrijwilligers​

Vrijwilligers vormen een belangrijke pijler van de Wereldwinkel Leerdam. Elke vrijwilliger werkt minimaal 1 dagdeel per 14 dagen in de winkel. Nieuwe vrijwilligers worden begeleid bij hun start in de wereldwinkel zodat ze zich thuis voelen, hun werkzaamheden goed kunnen verrichten en klanten op een klantvriendelijke wijze worden behandeld. Er vindt regelmatig overleg plaats waar alle vrijwilligers elkaar ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen.

Promotie

Er vinden zowel activiteiten plaats om de verkoop van artikelen onder de aandacht brengen als activiteiten om Fair Trade in het algemeen onder de aandacht te brengen. Het tweede doel van de promotie kan er toe leiden dat ook de verkoop in Leerdam wordt gestimuleerd maar het belangrijkste is dat de bevolking van Leerdam e.o. bewust wordt van Fair Trade. dus ook bij voorlichtingsactiviteiten waar geen directe verkoop mogelijk is (zoals op scholen), zullen wij Fair Trade promoten.

Bedrijven & Vrienden​

Naast de verkoop vanuit de winkel wordt ook ingezet op de verkoop aan bedrijven en (overheids) instellingen, deze afzet geeft een meer solide omzetbasis. Voorbeelden zijn relatiegeschenken, kerstpakketten en de koffie. Indien bedrijven/personen geen artikelen kopen maar de wereldwinkel wel financieel willen ondersteunen, is het mogelijk om vriend van de wereldwinkel te worden.

Samenstelling van het bestuur​

VoorzitterWim de Jong
SecretarisIna van der Zee
PenningmeesterCees Roth
Bestuurslid-PRAnnie Bruggeman
Bestuurslid-VrijwilligerszakenVacant
Bestuurslid-InkoopEster van Bezooijen
Bestuurslid-Bedrijven & VriendenMary Vinckers

Beloningsbeleid

Zowel de bestuurders als de mensen in de winkel werken als vrijwilliger bij de vereniging en ontvangen geen beloning. De Vereniging Wereldwinkel Leerdam is dus een 100% vrijwilligersorganisatie. De vrijwilligers ontvangen ook geen vrijwilligersvergoeding.

Financiële Huishouding​

Klik hier voor de financiële resultaten van 2023.

© Wereld Winkel Leerdam